סיפורו של 'אהל', תיאטרון פועלי ארץ ישראל 1925-1969
תשוקת חלוצי התיאטרון

עורך מוטי סנדק

הוצאה לאור: 'במה, ספרי עיון תיאטרון יהודי'

הפקה: המכון לקידום תיאטרון יהודי

 

שמונה שנים לאחר הצהרת בלפור, בשנת 1925 מגיע ממוסקבה אל נמל יפו השחקן והבמאי משה הלוי, אחד מתריסר מייסדי הסטודיו של 'הבימה' במוסקבה מתלמידי סטניסלבסקי ווכטנגוב ומי ששיחק ב'הדיבוק' ו'היהודי הנצחי' לצידה של חנה רובינא. במוחו הקודח נולד החזון להקים תיאטרון של פועלים על חולות תל אביב.

 

בצריף עץ הומה אדם על חוף הים [במקום בו עומד היום מלון שרתון] הופיעה על לוח המודעות מודעה כתובה במכחול  טבול בדיו. מודעה זו עתידה הייתה לפתוח דף חדש ולשמש מפנה חשוב בתולדות אמנות הבמה בארץ. מספר בחורים ובחורות הסתופפו סביב למודעה וקראו בה: "על יד ועדת התרבות של הסתדרות העובדים העברים הכללית בארץ-ישראל נוסדה סטודיה דרמטית בהנהלת משה הלוי, מקום הסטודיה : תל-אביב. הרוצים להשתתף צריכים להירשם בסניפי ועדת התרבות למקומותיהם. על זמן הבחינות תבוא הודעה מיוחדת".

תמונה של Whatsapp‏ 2024 01 02 בשעה 16.14.18 84f49b52

בעיני החברים ניצת חיוך. לא על הלחם לבדו יחיה האדם... מאה וששים חלוצות וחלוצים ניגשו לבחינות - שלושים וששה התקבלו. ביאליק קרא להם ל"ו הצדיקים. הצגת הבכורה התקיימה באביב 1926 בגימנסיה הרצליה.

 

גדולי ציירי התקופה: אריה אל-חנני, ז'ניה ברגר, אריה נבון, מרסל ינקו, עמנואל לופטגלס, ראובן רובין, מנחם שמי, אריה ארוך ויגאל תומרקין עיצבו תפאורה ותלבושות להצגות התיאטרון.

 

בשנת 1925 נאבק כאן קומץ של כמה רבבות יהודים על בעיות כגון: עבודה עברית יקרה מול עבודה ערבית זולה, הקניית הלשון העברית לאנשים שדיברו רוסית, יידיש, פולנית, רומנית הונגרית ולדינו. הדברת הקדחת שעשתה שמות במתיישבים החקלאיים, התגוננות מפני התקפות רצחניות בדומה לפוגרומים  שחוו באירופה.

 

כל אלה אינם תנאים אידיאליים להקמתו של תיאטרון. כיצד קרה הדבר שחרף כל הנתונים צמח ועלה 'אהל', תיאטרון פועלי ארץ ישראל מתוך שממת החול והביצות? ראוי להביט במושג יהודי עתיק ששלוחותיו נטועות בתנועות המשיחיות שהקימה היהדות בזמנים קשים: האמונה והתשוקה.

 

בני אדם שפויים מכנים זאת טרוף ו'המשוגעים לדבר' רואים בה חזות הכל.

רכישת הספר ב 30% הנחה לחברי אמי  100 ₪[במקום 150 ₪ ] כולל משלוח עד הבית.

 

מוטי סנדק

msandak@bezeqint.net   תשלום בביט 054-4650808 או העברה בנקאית

או באתר במה

 https://www.bamah.info/contactus-d/buy

 

אשכולות | החברה לזכויות מבצעים

תפקידה של אשכולות לייצג את כל בעלי זכויות – המבצעים בישראל, בניהול משא ומתן על גובה התמלוגים – עבור כל הביצועים המשודרים, לגבות אותם מכל גוף שמעוניין לשדר/להשמיע/ולהציג את ביצועיהם ולחלק אותם לכל האמנים הזכאים.

כיצד היא פועלת?
על-ידי חתימה על "כתב העברת זכויות" מעביר השחקן את זכויות המבצעים שלו ל"אשכולות" ובכך מעניק לה כוח במקרה של תביעות שהיא תובעת בבית המשפט. בנוסף, במקרה שהמפיק ידרוש מן האמן להעביר אליו את זכויותיו, יוכל האמן לסרב ולומר שהזכויות הועברו כבר ל-"אשכולות". אשכולות חותמת על הסכמים עם גופי השידור השונים בהם היא מאשרת את השימוש בביצועים תמורת סכום כולל שנתי שיחולק בין כל האמנים שנעשה שימוש בביצועיהם.

צרו קשר
אשכולות | החברה לזכויות מבצעים של אמני ישראל בע"מ
אבן גבירול 30, תל-אביב 64078
טל. 03-5253737 פקס. 03-5285169
Email: eshkolot@eshkolot.co.il
בקרו באתר "אשכולות"
Web: http://www.eshkolot.co.il

לוגו אשכולות

לקבלת תמלוגים אנו ממליצים להיכנס לאתר אשכולות למידע והצטרפות

אנחנו כאן עבורכם

Keren Eshkolot Logo

קרן אשכולות לעזרה הדדית הינה יוזמה של אשכולות וזאת מתוך מטרה לסייע כלכלית, במידת האפשר, לאמנים מבצעים בישראל הזקוקים

דילוג לתוכן